25 Temmuz 2014 Cuma

Hollandaya taşınma sanatları - Chapter 1



Hollanda’ya göçmek için önce derin bir nefes almanız gerekli .
Sonra hayatınızda yavaşlat düğmesine basın ve bir bardak şarabı yanınıza koyun .
Buradan sonra herşey sakin ve yavaş olacak. İlk aldığım yorum ‘sakin ol’.
En önemli erdem : beklemeyi öğrenmek.
Hollanda’da Cuma günü 1 saat sonra email almayı beklemeyin, erken tatil verildiyse en yakın zaman Pazartesi akşamı olabilir . (Bugun Cuma , umudum Pazartesi aksamı!!!)

Taşınma kararımızdan beri, 10 senedir Hollanda sirketinde çalışmış olsam da buyuk bir kultur soku içindeyim.
Evet yanlış duymadınız; az bir zaman sonra Amsterdam’da yaşamaya başlamış olacağız.
Hollandalılar ile cok içli dışlı olacağımız sanmam ama sosyal ve sinirleri yıpratmayan bir sehirde yasamayı dört gözle beklemiyorum desem buyuk yalan söylemiş olurum.

En ufak bir gunes actığında battaniyesini , sarap ve sandviçini alıp parklara fırlayan ve ya varsa botuna atlayıp kanalda takılan,ve  her turlu hava sartında bisiklete binen bu sehrin halkının arasına karışmak keyifli geliyor.
Amsterdam yasayanı koşmuyor ve kesinlikle kaliteli yasıyor, basit ama güzel … 

Bu ülkeye ailecek gitmek için once bir kontratınız olması gerekiyor, sonra pasaport kopyalarınız, ve nüfus mudurlugunden alınması gereken multi lingual evlilik ve doğum belgeleriniz.
Sonra sizin için sirketiniz ya da anlaşmalı firması bir başvuru yapıyor, ilk geçici vizelerinizi (taşınacaktır ibaresi) bulunduğunuz sehrin Hollanda konsolosluğundan alabiliyorsunuz. Orada parmak izi vermeniz ve tüberküloz yoktur testlerinizi bırakmanız gerekiyor.
Sonra bir adresiniz olması gerekiyor. Amsterdam'da ev kiralamak bir başarı oykusu , daha ona nail olabilmiş değilim! Tum bunlar tamamsa Hollanda’ya gelebilirsiniz (ya da gidebileceğizJ). Gidince Sosyal sigorta numarası  gibi bir numara almak ve kayıtlı olmak için bu sefer butun belgeleriniz ile Hollanda’da başvuru yapıyorsunuz.
Bu numara ile bir banka hesabınız olabilecek.Maasınız da buraya yatabilecek:)
Hollanda’da yasayabilmek için sağlık sigortası zorunlu. Ayda adam bası 100 € nun buna gideceğini pazarlık aşamamdan sonra öğrendim , neyseki Alp Bey’e hersey bedava.
3-5 cumlede toparladığım bu taşınma faslının ilk 2 adımını yapmam 2 haftayı astı JJ
Ev için ise 2 gundur, ev sahibimin kontrat incelemesini bekliyorum.

Umarım bir aksilik çıkmaz.. Simdiden ilk bisiklete binip karanlık yağmurlu sabahında sepetimde laptopumla 6 dakikada ise gitmeyi hayal ediyorum.

Bekle bizi Amsterdammm…