19 Eylül 2011 Pazartesi

o değil de: 12. İstanbul Bienali: İsimsiz

o değil de: 12. İstanbul Bienali: İsimsiz: İtalyanca “her bir diğer yıl” anlamına gelen bienal, genel olarak iki yılda bir düzenlenen etkinliklere takılan addır. Kelimenin kökeni itib...

16 Eylül 2011 Cuma

Sağlık

Bu herhalde en acıklı yazım olacak . Sevdiğim birinin sağlığını yitirip senin elinden bir sey gelememesini bilirim. Çok üzücüdür. Hic bir şey teselli etmez. Bazen olaylar geçse üzerinden yıllar geçse bile orada aldığın yıpranma seni bırakmaz. Mutlu olurken bile canın acır. Sağlık bana her günümün ne kadar değerli olduğuna dair zamanında iyi bir ders verdi . Üzerine yıllar geçti bazı yaralarımı saramıyorum . ama kabullendim.
Geçenlerde Alp’in gözünün altında bir arpacık oldu , panikledim, ama bekledik , hemen hastanelere koşmadık . Gerçekten birsey olmadan doktora gitmemeye çaışıyoruz. Sonrasında bir havalimanında uçak beklerken iş dolayısı ile tanıdığım birinden gerçek bir acı ve güçlü bir ailenin hikayesini dinledim.
Burada hic bir isim vermem doğru olmayacaktır.
Bu çift 2009 yılında tıpkı bizim gibi çocuk sahibi oluyorlar. Fakat doğum sonrasında bebeklerinin arkasında bir yag bezesi farkediliyor
Sonradan öğreniyorlarki bu daha bebek 2 aylıkken farkedilebilecek bir hastalık . Koskoca ve yepyeni medikal park bunu farketmiyor.
Hastalık omurganın alttan tam kapanmaması sonucu burada yeralan ana sinir merkezlerinin zarar görme tehlikesi. Milyonda bir oluşan bu hastalık önceden teshis edilirse doğuma izin verilmiyor.
Erken teşhis de genelde cok olmayan bir sey. Fakat benim görüştüğüm bebek oluşan beze sayesinde erken teşhis ediliyorlar. 3,5 aylıkken ilk ameliyatını oluyor. Arkasından açıp olusan iltihabı akıtıyor ve sinirlere baskıyı azaltıyorlar . Miniğe ameliyattan sonra zımba seklinde bir dikiş uygulaması yapıyorlar. Kıyafet giyemiyor. Daha kötüsü enfeksyon almaması gerekli ama tabiki de kendi tuvaletini yaparken bunun olmaması mümkün değil. Bunun uzerine tekrar ameliyat oluyor, idrar ve bagırsakları kotu etkileniyor. Ve annesinin yardımı ile idrarını aylarca cıkabiliyor. 1 yasında tekrar ameliyat yapılıyor.
2 yaşında tekrar olabilir. Ve artık surekli kontrollerden geciyor. Su anda iyi saglıklı bir cocuk . Buyume cağı devam ettiği surece ameliyatlar olması gerekecek.
Doktorluk cok yüce bir meslek ,sadece idealistelere gore. Hiç hata kaldırmıyor, ne yapmalısınız hata yapınca işte bunları sorgulayıp durdum .
Teyzemlerde bir doktor hatası yüzünden bir kuzenim engelli ,yıllarını kaybetti . Sağlıklı olsaydı eminim basarılı ve kaliteli bir insan olacaktı. Bir kac dakikalık bir hata , aileme ve sevgili kuzenim Aliş’ e bir hayata maloldu. Ne yapıyordur bu doktor şu anda .. Onu görsem ben ne yaparım hep bunu soruyorum.
Önce sağlık , geri kalan şeyler asla bizi mutsuz etmemeli. ..  Hastalığın adını soramadığım için yine wikipedia ya ya gittim.. omurilik ile ilgili o kadar fazla hastalık varki burya bir link bile koymuyorum ..