11 Temmuz 2011 Pazartesi

Saraydan Kız Ka-çır-dık

Bir kac senedir Devlet Opera ve Bale’nin güzel bir etkinliği var. Opera Festivali. İstanbul’da önemli saraylarda operaları sergiliyorlar.
Ben bir operaseverim demem mümkün değil amabu enteresan geldi ve bir deneme yaparak Yıldız Sarayı’nda Saraydan Kız Kaçırma’yı izledik.
Konusuna bir göz atalım : 
Saraydan Kız Kaçırma (asıl Almanca adı "Die Entführung aus dem Serail" veya İtalyanca adı "Il Seraglio", Köchel dizini numarası: K. 384") Wolfgang Amadeus Mozart'ın bir operasıdır. Bu opera özel olarak Alman stili Singspiel şeklinde hazırlanmıştır. Bu stile göre opera konuşma diliyle müzik dramı karışıktır.
 Eserin konusu Belmonte adlı bir İspanyol soylusunun, uşağı Pedrillo ile birlikte, sevgilisi olan Konstanze'yi ve onun İngiliz hizmettarı Blonde'yi tutsak olarak bulundukları Selim Paşanın Akdeniz kıyılarında bulunan sarayından veya yazlık köşkünden ve Paşa'nin harem bekçisi olan Osminin elinden kurtarmak için yaptığı girişimlerdir. 1782 yılında Mozart'ın kariyerinin doruk noktalarından birini yaşayıp "Die Entführung aus dem Serail" (Saraydan Kız Kaçırma) ile müthiş bir başarıya ulaşmıştır.



Yıldız Sarayı ile ilgili de bir iki notum var :
(http://tr.wikipedia.org/wiki/Y%C4%B1ld%C4%B1z_Saray%C4%B1)
Yıldız Sarayı, ilk kez Sultan III. Selim'in (1789-1807) annesi Mihrişah Sultan için yaptırılmış,[1] özellikle Osmanlı padişahı II. Abdülhamit (1876-1909) süresinde Osmanlı Devletinin ana sarayı olarak kullanılmış olan saray. Günümüzde Beşiktaş İlçesi’nde yer alır. Dolmabahçe Sarayı gibi tek bir yapı halinde değil, Marmara denizi sahilinden başlayarak kuzeybatıya doğru yükselip sırt çizgisine kadar tüm yamacı kaplayan bir bahçe ve koruluk içine yerleşmiş saraylar, köşkler, yönetim, koruma, servis yapıları ve parklar bütünüdür.
Bu bölge Kanuni döneminden (1520-1566) başlayarak padişahlar için bir avlanma yeri olmuştur. Saray arazisi ile ne oranda örtüştüğü kesin olarak bilinmese de "Civan Kapucıbaşı Bahçesi", "Kazancıoğlu Bahçesi" adını taşıyan bahçe ve koruluklar büyük olasılıkla Yıldız Sarayı arazisini de içermekteydi
Bir nevi sayfiye yeri diyebiliriz , ama sonradan ana saraylardan olmuştur. Kısacası izlerken acaba bu saray o saray muı gerçekten dememek mümkün değil !
Açık Hava Opera ile ilgili olarak şunları sıralayabilirim.
1.       Opera’nın dilini anlamayabilirsiniz. Ya önceden hikayeyi okuyun , ya da cep telefonunuzdan internete girebiliyor olun J
2.       Açıkhava opera akşam kendi doğal dekorunda hayal gibi oluyor ama yanınıza bir ceket almanız gerekli, yoksa sadece sıcak bir kafeye girmeyi düşünebilir ve tamamen ortamdan kopabilirsiniz.
3.       Beklentiniz renk , müzik ve doğal dekor yerine bir dans şovu ise bu event biraz sönük kalabilir

Ve son olarak tarih konusunda dikkat edin! BonJovi konseri ile aynı gün operaya sakın gitmeyin, operaya da yazık JJ
Her ne kadar o hatayı yapsamda alternatifleri denemeyi seven biri olarak , açıkhavada operayı tavsiye ederim J
Ama dediğim gibi bu performansı kaçırmaktansa Time out'u dikkatli okumakta fayda var .
İşte yılların devirmediği bir adam ve muhteşem bir konser! http://www.youtube.com/watch?v=k7QpG8XYzAs&amp

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder