9 Aralık 2012 Pazar

Ataturk ziyareti



Haftasonu bir dugun için 2 gunlugune Ankara'daydık.
Cumartesi sabahı cocuklarımızı alıp Anıtkabir'e gittik. En son 17 yasımda universite gezisinde gordugum Anıtkabir yine beni cok heyecanlandırdı.
Aslında bir haftasonu cok da zor degil. İstanbul Ankara yolu 4 maksimum 5 saat suruyor, surekli ana yoldan gidiliyor ve Bolu Tuneli işi gercekten kolaylaştırmış .
Anıtkabir'de de hersey cok duzenli ,araclıysanız iceri girilebiliyor, yoksa da girişten iceri ucretsiz servis saglanmış.
Güvenlik konusu biraz hassas , herkes tek tek aranıyor. yine de rahatsız edici değil, olması gerektigi gibi çok medeni...

Ama cok garip bir sey yasadım. Alp'e arabadayken Ataturk'un evine gittigimizi soylemiştim. İceri girip Ataturk'un öldüğünü ve orada yattıgını biranda ogrenince oturup aglamaya basladı. Hic dusunmemiştim, okulda evde surekli Ataturk kahramanını hayal edip onu gormeye gelmişti, işin kotusu biz göremeden o ölüvermişti.
Hem aglamaklı olduk hem de cok hosumuza gitti tabi , 3,5 yasındaki bu saftik oğluşumuza Ataturk ölmedi kalbimizde yasıyor klişesini ögrettik ve oradan ayrıldık .




O gun gezerken Anıtkabir bizi buyuledi. Aslanlı yol, geniş mermerli uzun merdivenli giriş , bir ugultu kulaklarımızın icinde yankılanıyordu sanki . Bu mimariyi merak ettim :

Anıtkabir'in genel mimarisi Türk mimarlığında 1940-1950 yılları arasındaki "II. Ulusal Mimarlık Dönemi" olarak adlandırılan dönemin özelliklerini yansıtır. Bu dönemde daha çok anıtsal yönü ağır basan, simetriye önem veren, kesme taş malzemenin kullanıldığı binalar yapılmıştır, Anıtkabir de bu özelliklere uymaktadır. .
Bu dönem özellikleri ile birlikte Anıtkabir'de Selçuklu ve Osmanlı mimari özelliklerine ve süsleme öğelerine sıkça rastlanır, örneğin dış cephelerde, duvarların çatı ile birleştiği yerde kuleleri dört yandan saran Selçuklu taş işçiliğinde testere dişi olarak adlandırılan bordür bulunmaktadır. Ayrıca Anıtkabir'in bazı yerlerinde (Mehmetçik Kulesi, Müze Müdürlüğü) kullanılan çarkıfelek ve rozet denilen taş süslemeler Selçuklu ve Osmanlı sanatında da göze çarpmaktadır.
Bütün bu özellikleriyle yapıldığı dönemin en iyi mimari örneklerinden biridir...
Dahası icin http://tr.wikipedia.org/wiki/An%C4%B1tkabir#Mimari_.C3.96zellikleri

Yazı benden , fotolar Kate Acar Seda Turkoz'den :)

1 yorum:

  1. cevremde senin gibi bilincli insanlarin ve ebeveynlerin olmasi beni memnun ediyor.
    ayaginiza saglik.

    YanıtlaSil