3 Aralık 2012 Pazartesi

Merak edenlere yeni okul kiyafet yasasi

Bu haber sozcu gazetesinden
Oglumu bu resmin icinde gormek istemiyorum
Ne yapabilirim ki? Hic birsey....

Milli Eğitim’e bağlı okullarda kılık kıyafet serbest kaldı. Ama bu serbestlik de bazı şartlara bağlandı. İşte yönetmelikteki o maddeler: Öğrenciler, tek tip eşofman veya spor kıyafeti giymeye zorlanamaz. Öğrenciler, öğrenim gördükleri okulun arması ve rozeti dışında nişan, arma, sembol, rozet ve benzeri takılar takamaz. Yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemez. Şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemez. Siyasi sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı materyalleri kullanamaz, giysileri giyemez.
İşte Bakan’ın gerekçesi
Yeni yönetmelikte yer alan diğer bir madde de, “Okul içinde baş açık, saçlar temiz ve boyasız olarak bulunur, makyaj yapamaz, bıyık ve sakal bırakamaz” ifadesi yer aldı. Yönetmeliğin gerekçesinde ise dünyadaki uygulamalara bakıldığı, sürekli değişen okul formalarının velilere ek yük getirdiği belirtildi.
Kıyafet zorunluluğu kalktı okulda türban serbest oldu
AKP, okullarda kıyafet zorunluluğunu kaldırdı… İmam hatiplerde ve seçmeli derslerde
türban serbest kaldı. Uygulama seneye… Ama türban bugün itibarıyla okula giriyor…
Milli Eğitim Bakanlığı, tartışmalı bir uygulamaya daha imza attı. 2012-2013 Eğitim Öğretim Yılı başında 4+4+4 ile ortaokulların imam hatip kısımlarını açan ve kademeli eğitimi getiren Bakanlık, dün yayımladığı genelgeyle türbanı da serbest bıraktı.
“Atatürk” çıkartıldı
31 yıllık kılık- kıyafet yönetmeliğini değiştiren Milli Eğitim Bakanlığı, eski yönetmelikteki, “Bu Yönetmeliğin amaçları, her derece türdeki okullarda; yönetici, öğretmen ve diğer görevli-
lerle, öğrencilerin, Atatürk İnkılap ve ilkelerine uygun, uygar, aşırılıklara kaçmayan ve sade bir kılık kıyafette olmalarını sağlamaktır” ifadesini kaldırdı.
Tek tip dönemi bitti
Yeni yönetmelikle, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbest kaldı. Kız öğrenciler, imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarındaki tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur’an-ı Kerim derslerinde türban takabilecek.
İsteyen forma giyer
Mevcut kılık kıyafet uygulaması yıl sonuna kadar geçerli olacak. Yani öğrenciler, önümüzdeki yıldan itibaren okula istedikleri kıyafetle gidebilecek. Ancak “Yıl sonu” şartı türban için geçerli olmayacak. Türban serbestliği bugünden itibaren geçerli sayılacak. Öğrenciler, önlük veya okul üniformalarını 2013- 2014 öğretim yılında da isteğe bağlı olarak giyebilecek.
19 Mayıs’a da yasak
Yönetmeliğe, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı ile 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili maddeler de eklendi. Buna göre, 19 Mayıs, 29 Ekim gibi günlerde veya buna benzer kutlamalarda ders içi ve ders dışı faaliyetlerde kullanılmak üzere veliye mali yük getirecek özel kıyafet aldırılmayacak. (ANKA)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder