25 Ekim 2012 Perşembe

Hastalık günlüğü

Krup yazımdan sonra neşeli bir tatil yazısı ile devam etmeyi düşünmüştüm ama hiç oyle olmadı . Daha netbookumu kapattım , Alp acılı gözlerle bana bakmaya başladı . 15 dakika içerisinde kendimizi evimize en yakın hastane Medistate acil'e attık .

İçerde doktor bize Astım teshisi koydu , Alp'i acilen bir oksijen makinasına bağladılar, ve damar yolu açtılar icinden antibiyotik,bir takım ödem geçirici ilaçlar vermeye başladılar. Şok halindeydik. Alp 5-6 saat sonra az bir gelişme kaydetti

Sabaha karşı 5 sularında kucağıma yapışmış oğlumla odada duruyorduk, birden aklıma kötü şeyler gelmeye başladı. Alp ile ilgili arasıra duyduğum ama hemen içimdeki sesi bastırdığım o kötü korkunç duygu , onu kaybetme korkusu . Bizi Astım ve Alerji Merkezi olan baska hastanelere yönlendirmeye karar verdiler. Ambulans ile Amerikan hastanesine gittik.

Daha once bir arkadaslarımızın cocukları bu hastanede benzer bir tedavi gördüğü için özellikle hastanede kalmak istedik. Sabah 7 sularında Acil doktorumuz Hulya Hanım sayesinde Alp yogun bakıma giriş yaptı. Ama ben yanında olacagımı sanıyordum , yogun bakımın kapıları onumde kapandı . Dışarda bekledim
Neyse ki bu hastanede ardarda beni yatıştıracak kadar bilimsel yaklaşımda bulunan bir kac doktor ile konustum .
2 saat içersinde Alp uyandı, yogun bakıma onu almak uzere girdigimde odasında TV de cizgi film izletiyorlardı ona , hala sesi soluğu çıkmıyordu, servise yani odaya alındık. Orada yeni bir doktorumuz oldu, Özlem Hanım , ve tedavi sürecimiz yeniden başladı.


Amerikan Hastanesinde acilde bize Alp'in boğazı açılmazsa en kötü ihtimal ameliyat ile boğazından kütle alınıp işin çözüleceğini söylediklerinde içimiz rahatladı, çünkü kendimizi ani astım teşhisi ile ömür boyu bir hastalık içinde bulup sonra da ya Alp hiç nefes alamazsaya giden bir karamsar tablo içinde çaresiz hissetmiştik.

Aslında baştan beri doğru ilaçları almıştık ama ebeveyn olarak korkutucu bir sekilde yönetildiğimiz için panik olmuştuk . Alp su anda astım degildi, Krup virusunu hassas bir bunyeye sahip olduğu için ağır geçiriyordu . Bu bir kac kez tekrarlayabilirdi ama bu kalıcı bir hasar degildi ki olsa da olan durumlarda bir kac basamaklı tedavi yontemleri vardı

Üstelik eğer Alp'e ilk gittiğimiz anda sadece bir kan tahlili yapılmış ve kuvvetli bir antibiyotik içirilmiş olsaydı , bugün Antalya'da sansızlığımıza yagan yagmurdan sikayet edecektik.
Neyse buraya kadar anlattıklarımdan sonra Alp hep iyiye gitti. 2 gün sonunda eve cıktık, elimizde bir kaç kutu ilaç ile, ama nasıl mutluyduk , anlatamam . Bilgi olarak yazıyorum böyle de bitmedi,Alp'e ilaçlar da fazla geldi , antibiyotiğini kustu , tekrar hastane ile görüşüp ilaç değiştirdik. sonra ishal oldu falan falan ... Ama işte ilk büyük hastalığımızı en amatörcesinden atlatmış olduk.
Aldıgımız ilaçlar: Ventolin , Zyrtec gibi suruplar , bir inhalator (yani direk cigerlere hava veren bir fısfıs) aynı zamanda kuvvetli bir antibiyotik ( su anda Augmentin) .
Alp hastanede defalarca buna ek olarak Adrenalin aldı , ilk hastanede nefes alması için alınan toplu aksiyonlarla nabzı 170 i gecti.

İşte bu gibi durumlar için önerilerim :
1- İlk teshiste kan tahlili isteyin , en azından baska bir enfeksyon var mı diye ogrenmek için
2- Her soylenene inanıp bir de ustune girip internetten bakmayın , doktora güvenin onun senelerce olan tecrubesi bir google search ile ulaşılır olmamalı , önceden güvenecek bir doktor edinin
3- Telaş olacagınıza bastan bazı seyleri bilin , bulundugunuz sehirde nerede cocuk yogun bakım var, bazı kritik hastalıklarda nereleri tercih edebilirsiniz gibi gibi
4- Evladın var ,derdin var , atalarımız bosuna dememiş:) ama işte iyileşmesi de sanki siz yeniden dogmussunuz gibi oluyor. O yuzden bence bir gülücüğü yeter...

Ve tabi hastaneden çıkarken istedim ki , lutfen bu bayramda gercekten çok ciddi hastalıkları olan her cocuk iyileşmek için büyük bir adım atabilsin ,lutfen zor durumda olan , bırakılan , kötü şartlar içinde dogmak yasamak zorunda kalmış cocukların da en azından-hatta bir kac-sansı olabilsin . Dunya onlar için daha iyi olsun , hayatta adalet olsun .Benim bayram dilegim de bu.. (Biliyorum yazması kolay )


Hepinize mutlu bayramlar , iyi tatiller!

2 yorum:

  1. Merhaba oglumdada ayni problem var maalesef tekratliyor. Sizinde tekrar ettimi acaba ?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba oglumdada ayni problem var maalesef tekratliyor. Sizinde tekrar ettimi acaba ?

    YanıtlaSil